Haakworm

De haakworm leeft in de dunne darm van zijn gastheer, wat bijvoorbeeld een hond, kat of mens kan zijn. Ze komen echter minder vaak voor bij katten dan bij honden. Haakwormen zijn veel kleiner – 0,25 tot 0,5 mm. groot – dan de spoelworm en ook aantasting van weefsel en obstructie in het lichaam – wat bij spoelworminfectie vaak wordt waargenomen – komen bij haakworminfecties minder frequent voor. Desondanks kan een haakworminfectie – met name bij pups – dodelijk zijn.

Ook wanneer de hond of kat niet tijdig wordt behandeld, kan besmetting met een haakworm tot de dood leiden.

Bloedzuigen

Een haakworm heeft tanden waarmee hij zich vasthecht aan de darmwand van de gastheer om bloed te kunnen zuigen. Dit bloedverlies kan leiden tot bloedarmoede, veroorzaakt door verlies aan ijzer en eiwitten in de darm.

Door het bloedzuigen beschadigt de haakworm het darmslijmvlies, waardoor ook ontstekingen aan de darm en darmbloedingen kunnen ontstaan.

Levenscyclus

Volwassen haakwormen leven in de dunne darm van hun gastheer. Ze leggen honderden eitjes die het lichaam verlaten via de ontlasting. Binnen twee tot vijf dagen komen uit deze eitjes larven die klaar zijn om een gastheer te besmetten. Haakwormlarven kunnen een behoorlijke lange tijd overleven zonder zich te voeden.
Wanneer een hond of kat via de bek in contact komt met geïnfecteerd voedsel of besmette ontlasting, dan kunnen de larven worden ingeslikt. In het lichaam verplaatsen zij zich vervolgens naar de dunne darm. Haakwormlarven kunnen ook via de huid doordringen in het lichaam van een gastheer, waar ze zich een weg banen naar de longen en luchtpijp. Door de irritatie worden ze vervolgens opgehoest en weer ingeslikt en verplaatsen ze zich naar de dunne darm. Daar voeden zij zich en leggen eitjes, welke het lichaam weer via de ontlasting verlaten waarna de cyclus opnieuw begint.

Symptomen

Een hond of kat die besmet is met een haakworm ziet er ongezond uit en heeft een slechte eetlust. De binnenkant van de neus, het tandvlees en de oren zijn vaak bleek. Wanneer haakwormen weten door te dringen tot de longen, dan zal de hond vaak hoesten. Ook een donkere, bloederige, teerachtige ontlasting, constipatie en diarree kunnen symptomen van een haakworminfectie zijn.

Bij pups en kittens uit een infectie zich in gebrekkige groei.

Besmetting

Puppies raken meestal besmet via de melk van hun moeder. Deze besmetting wordt altijd veroorzaakt door opname of larvale penetratie van de huid, over het algemeen door verontreinigd water of een vervuilde omgeving.

Haakwormen komen het meest frequent voor in gebieden met een hoge temperatuur en luchtvochtigheid.

Diagnose

Een haakworminfectie kan niet met het blote oog gezien worden. De dierenarts zal daarom een monster van de ontlasting met een microscoop moeten onderzoeken om een mogelijk infectie te kunnen vaststellen.

Preventie en behandeling

Hoe u infectie kunt voorkomen:

  • Ontworm uw hond of kat regelmatig en met het juiste product
  • Maak de kattenbak regelmatig en goed schoon
  • Probeer jachtgedrag van uw kat te voorkomen
  • Laat uw hond of kat niet de behoefte doen in de tuin of ruim het direct op

2 thoughts on “Haakworm

  1. Ik heb een spaanse galgo vanaf 03 juni 2017 geadopteerd. Ze kwam hier aan met een zware haakworminfectie, bloedarmoede en diarree. Verder had ze geen eetlust, lag hele dagen futloos en ziek in haar mand. Ik heb haar nu in het totaal 3 keer ontwormt met milbemax en geef haar zoolac probiotica om de darmen weer op orde te krijgen. Helaas is haar ontlasting tot op heden nog steeds te zacht. Het is geen echte waterdunne diarree meer, maar je kunt het nauwelijks oppakken. Wat zou ik nog meer kunnen doen om van die zachte ontlasting af te komen? Ik hoop dat jullie misschien nog tips hebben die tot resultaat zou kunnen leiden.
    Alvast bedankt.
    Met vriendelijke groeten,
    G. Van De Walle

    • Beste G. Van De Walle,

      Het lijkt ons verstandig dat uw hond goed wordt nagekeken door een dierenarts aangezien er ook sprake is van bloedarmoede.
      We kunnen u helaas geen goed advies geven zonder dat we uw hond en bevindingen van een klinisch onderzoek heb gezien.

      Met vriendelijke groet,
      Ontwormen.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *